Film, Toma Enache

I’m not famous but I’m Aromanian – Prezentare

I’m not famous but I’m Aromanian – Prezentare

Autor: CRISTIAN HAGI

Toma Enache

Toma Enache

Pe regizorul Toma Enache îl cunoşteam numai după munca sa: văzusem, în Constanţa, două dintre piesele regizate de el. Vestea că vrea să realizeze primul lungmetraj aromân (din lume, spune el) m-a determinat să îl întâlnesc pentru a realiza un material pe larg despre acest plan inedit.

Primul lucru despre care am vorbit, înainte de a porni reportofonul, au fost banii. Un astfel de proiect nu este ieftin, iar banii, în perioada aceasta de criză, se strâng greu. Şi pe parcursul interviului, regizorul îşi consulta lista de persoane pe care trebuia să le sune în dimineaţa aceea de duminică. Un deputat, un om de afaceri, proprietarul unui restaurant din Mamaia. Toţi aromâni, toţi capabili să ajute acest proiect, al cărui titlu în original este: „Nu hiu faimos, ama hiu armân”.

O idee de zece ani

„Ideea unui film în aromână a apărut acum aproximativ zece ani. Iniţial mă gândisem la un scurtmetraj, apoi, pe parcursul anilor, au venit tot felul de alte idei, iar cu un an în urmă s-a cristalizat ideea de a face un lungmetraj”, spune Toma Enache. Urmează întrebarea firească: de ce un film în aromânâ? Regizorul spune că se simte nevoie unui astfel de film şi că şi-a dat seama de acest lucru mai ales după ce piesele de teatru în aromână puse de el în scenă au avut mare succes.

Sunt cinci astfel de piese, inclusiv după Caragiale, şi au fost jucate în Macedonia, Grecia. („E o performanţă, a fost prima piesă în aromână după 100 de ani jucată în Grecia”, afirmă el.) „O noapte furtunoasă”, bilingv, cu costume şi muzică aromână, s-a jucat de 105 ori. Pentru film, Toma Enache a renunţat la două proiecte teatrale.

Povestea filmului

Pe scurt, conceptul filmului este următorul: fascinat de ideea că ar putea creşte populaţia armânilor, un regizor faimos planifică zeci de întâlniri cu fete armâne din întreaga lume, dar se îndrăgosteşte iremediabil de Armânamea, ultima descendentă din neamul lor pe care o eliberează, însă îi va fi imposibil să o păstreze.

Mesajul filmului: aromânii sunt aceiaşi în toată lumea. Se va filma în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova.

În negocieri cu un top model

La casting au participat peste 300 de persoane, din care au fost selectate aproape 40. Rolul principal este încă în suspans. Există discuţii avansate cu un top model de origine aromână care trăieşte şi lucrează în Hollywood, Linda Croitoru, dar şi cu Diana Piştalu, fotomodel de faimă internaţională.

Circa 80% din cei implicaţi au descendenţă aromână. Mulţi membri ai comunităţii s-au oferit să dea o mână de ajutor, de la cântăreţi, pentru la coloana sonoră, la pictori, pentru decoruri. Filmările ar trebuie să debuteze la începutul lunii august şi sunt preconizate să dureze două luni, după care urmează producţia, care se va întinde probabil pe mai mult timp. Premiera este fixată pentru septembrie 2012.

Un astfel de proiect nu este ieftin. Bugetul calculat este de 300.000 de euro, iar banii nu sunt foarte uşor de strâns. Toma Enache spune însă că aromânii au reacţionat bine şi că o bună parte din bani deja s-a strâns. Verii Becali (cu câte 5.000 de euro fiecare), Costică Canacheu şi fraţii Inge sunt principalii sponsori.

Gigi Becali a declarat că îşi pune la dispoziţie gratis palatul pentru filmări. Pe lista celor care au sponsorizat sau au oferit donaţii se numără deputatul Magda Stavrositu, oameni de afaceri etc. Curios însă, tocmai Comunitatea Armânjilor din România, condusă de armatorul Stere Samara, nu s-a implicat financiar. „Aromânii marşează la acest proiect. Au dat bani şi avem promisiuni”, spune, optimist, Toma Enache. Cine vrea să doneze o poate face în conturile care apar pe site-ul filmului, iamaromanian.tomaenache.ro.

Cel mai probabil, la sfârşitul lunii iulie va fi organizat şi un bal pentru strângere de fonduri. Pentru promovare şi distribuţie, regizorul vrea să atragă fonduri de la Uniunea Europeană, aproape 200.000 de euro. Filmul va fi prezentat în întregul spaţiu balcanic unde locuiesc aromâni.

ISTORIE

Pe urmele fraţilor Manakia

„Aromânii au o tradiţie în cinematografie. Primele imagini din Balcani au fost filmate în anii 1900, de fraţii Manakia, Ianaki şi Milton, care erau aromâni, născuţi la Avdella, în Grecia. E cazul să facem o legătură, la mai bine de o sută de ani, cu primele imagini nevorbite. Nu s-a mai făcut niciodată un lungmetraj în aromână. E atât de imposibil să fac acest film că o să-l fac”, spune Toma Enache.

Articol Romania Libera

Comentarii

One Response to “I’m not famous but I’m Aromanian – Prezentare”

  1. Caterina Bichi says:

    Mult succes!Dorim si noi un nr de acont unde putem face donatii !Multi aromani din U.S.A vor sa sustina acest proiect minunat!Suntem alaturi de tine Toma !

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!