Mincinosul

Mincinosul

Mincinosul

Toma Enache: „Mincinosul este o piesa pentru oameni sinceri”

Premiera in Bucuresti a piesei „Mincinosul” a avut loc pe 13 aprilie, la Teatrul Nottara. La final, regizorul Toma Enache a avut amabilitatea de a raspunde catorva intrebari despre spectacol, menirea lui, echipa implicata in acest proiect si despre turneul din tara.

-Piesa “Mincinosul” are un succes enorm in toate orasele in care se joaca. Ce credeti ca a declansat acest succes?

Nu stiu, intamplarea. Sunt intamplari care se intampla frumos si intamplari care nu se intampla! S-a intamplat sa fie “Mincinosul”, s-a intamplat sa fie o echipa de actori foarte buni in acest spectacol, pe langa actorii cu “nume”, actorii tineri, care fac impreuna o echipa buna. Publicul apreciaza acest spectacol pentru ca are si poezie, pentru ca are si muzica, pentru ca are si umor si pentru ca Goldoni este unul dintre cei mai mari autori de comedie pe care i-a avut omenirea.

-Cum a pornit acest proiect? Am citit ca dumneavoastra ati fost cel care i-a propus domnului Stoian Anghel sa produca aceasta piesa…

Da, intial, am facut acest spectacol in aromana si eu il jucam pe Lelio Mincinosul, l-am jucat pentru fratii aromani din Albania, din Macedonia, din Constanta, am jucat si la Bucuresti la Teatrul de Comedie… dar publicul aroman este un public redus, pe unde am avut si noi comunitati romanesti ne-am dus si am jucat. Si m-am gandit ca ar fi foarte frumos sa largim contextul acestui spectacol, cu aceasta distributie, cu acesti actori foarte buni, cu acest impresar inimos si doritor de cultura, domnul Stoian Anghel, care are posibilitatea de a promova un spectacol si in toata tara si in Bucuresti. Si atunci au fost mai multe intalniri fericite, intre actori si regizor, intre actori si impresar, intre text si toata aceasta echipa.

Ati spus ca la montarea piesei ati avut in minte vorbele lui Sartre “omul este o fiinta de parada”, ca toti avem masti si ca piesa “Mincinosul” ar putea sa ne faca sa ni le dam jos. Ce are “Mincinosul” atat de special incat sa ne faca sa renuntam la ele?

Acest mincinos este unul spiritualizat, un mincinos care spune foarte multe vorbe de duh, cu destula filosofie, este acel mincinos care stie despre oameni, stie “cu oamenii”, ca sa zic asa, stie despre adancurile fiintei umane si atunci stie si cum sa puna problema. Evident, cand doua tinere, care sunt tinute inchise in casa, dau de un tanar care stie sa recite, care stie sa spuna vorbe frumoase, se vor indragosti de el. Evident, el stie ce vrea tatal, ce vrea tatal lui, ca toata lumea… stim cine ce vrea, dar depinde cum punem problema! Asa si politicienii: de ce unor politicieni “le iese”? Vine Barrack Obama si toata lumea e innenbunita? Daca ai pune pe altcineva in locul lui si ar spune aceleasi lucruri, nu ar avea aceeasi priza. E, asa e si cu piesa asta “Mincinosul” si cu el insusi: daca am pune pe altcineva sa se occupe de tot ce inseamna acesta piesa, nu stiu daca ar iesi la fel. Lucrurile frumoase se intampla cu oameni si pentru oameni. Cand se aduna niste energii, niste credinte, niste crezuri apropiate ca spectacol, ca forma de exprimare, ca energie, atunci iti iese si spectacolul si publicul reactioneaza la chestia asta.

Cum va intelegeti cu actorii? Pareti asa, o mare familie…

Foarte bine, foarte frumos! Am mai spus-o, imi place asta cu fotbalul, ca esti ca in Champions League, cand montezi cu actori mari, e ca si cum joci cu fotbalisti buni: mai greu rateaza, mai greu dau stramb, trebuie doar sa-i pozitionezi un pic in teren.

Ati avut parte si de momente mai tensionate de-a lungul turneului?

Nu! Nu, niciodata n-au fost momente tensionate, poate doar legate de organizare si in niciun caz in lucrul cu actorii. S-a lucrat cu entuziasm, cu placere, cu bucurie si astea sunt lucruri care se simt. Ai vazut, cand muncesti si faci ceva “cu sudoare”, lumea nu stie ca ai lucrat cu greu. Cand apari asa, cu figura…uite, cum esti tu acum, luminoasa, vezi ca n-are griji, ca n-are probleme… cand apare cineva cu o mutra trista, acra, iti dai seama despre om si despre personaj. Asa e si cu teatrul si in viata la fel.

Datele turneului sunt batute in cuie sau veti mai duce piesa si in alte orase, la cerere?

O parte dintre ele, da, sunt, dar, cum sa nu, vom merge si in tara si in continuare in Bucuresti, exista cerere! Avem semne foarte bune si ne vom intoarce pentru inca o reprezentatie la Iasi, in mod sigur. Cel putin pe unde am fost pana acum se mai cere inca o data si trebuie sa mai ajungem si in locuri in care nu am fost deloc. Asta nu este decat o bucurie pentru mine.

Ce i-ati spune unei persoane care nu a vazut piesa, pentru a o determina sa vina sa o vada?

Daca ii place teatrul, daca ii place poezia, daca ii place muzica, daca ii place sinceritatea… oamenii care nu sunt sinceri nu trebuie sa vina la spectacol! Cei care spun “uite cum fac aia, eu n-am facut niciodata asa, eu nu am mintit niciodata, eu niciodata n-am mintit o fata ca sa obtin o favoare de la ea.” Nu ma refer neaparat la cea mai grava favoare sau la cea mai putin grava, dar… toata lumea trebuie sa isi dea propria masca la o parte, ca de-asta am spus, facem parada multa, toti mintim, dar nu vreau sa ajungem nici in extrema cealalta, cum ca toata lumea minte. Nu, „Mincinosul” iti arata si partea frumoasa… sunt momente in care cu totii, prinsi la stransoare, cand suntem in criza, cum spune el, ca sa iesi din criza trebuie sa minti. E, asta e o vorba foarte adanca. Ce om cu suflet, cand este in criza, nu minte pentru aproapele lui, pentru binele lui, pentru copiii lui si situatiile sunt foarte diverse… pentru statul lui, pentru onoarea lui, pentru onoarea fiicei lui? Sunt situatii atat de diverse si nu trebuie sa avem ipocrizia asta sa spunem ca vezi Doamne, lumea e asa cum e, nu eu am facut-o mai buna sau mai rea, mai urata sau mai frumoasa, cu poezie multa, cu poezie putina. S-a ajuns aici… in clasa a IX-a, cand ma plimbam cu o fata pe malul marii mi-era teama s-o sarut, acum stiti bine cum este, nu pot eu sa vin sa pun masti si sa spun ca e la fel ca atunci cand eram eu in clasa a IX-a! Pe spectatorii sinceri, dar cu adevarat sinceri si iubitori de teatru, ii astept cu mare drag la “Mincinosul”.

de Cristina Mitrea

Sursa: 4arte.ro

[nggallery id=17]
[nggallery id=2]

[catlist id=17 numberposts=-1 catlink=yes excludeposts=142]