Amadeus

STAGIUNEA TEATRALA SEVERINEANA

STEAUA FARA NUME de Mihail Sebastian (octombrie 2009)

AMADEUS de Peter Shaffer (noiembrie 2009)

Stagiunea teatrala 2009-2010 si-a facut un debut stralucit la Turnu-Severin cu doua piese: “STEAUA FARA NUME” de Mihail Sebastian in regia lui EMIL BOROGHINA si “AMADEUS” de Peter Shaffer in regia lui TOMA ENACHE.

La premiera, AMADEUS de Peter Shaffer, in regia lui TOMA ENACHE a starnit un entuziasm fara precedent, publicul severinean rasplatindu-i pe regizor si actori cu urale si aplauze nesfarsite. Extrem de incitanta si moderna a fost conceptia regizorala: o piesa vizuala, imaginata ca un tot unitar indestructibil, actorii, decorul (sobru si functional), costumele, proiectia imaginilor din fundal, interventiile pline de culoare, ritm si miscare ale tinerilor (cei 12 Venticeli, spionii lui SALIERI), care apar ca din senin, din sala, de sub pian, de dupa arlechin, punctand in cor, momentele cheie ale actiunii. Ritmul alert, muzica, imaginile proiectate, dansul, costumele, decorul, miscarea, trairile actorilor, totul ii surprinde pe spectatori care urmaresc piesa cu “sufletul la gura” , intr-o tacere absoluta. Si peste toate, personajul principal, insinuant, cutremurator este chiar MUZICA, divina muzica a lui Mozart.

Actorul Claudiu Bleont interpreteaza stralucit rolul lui SALIERI, compozitorul inveninat de talentul genialului Mozart. Trairile intense, durerea dusa pana la paroxism, uneltirile, rautatea, invidia dar si recunoaterea propriei micimi sufletesti, a mediocritatii, precum si sinceritatea sfasietoare de la final, impresioneaza profund si uimesc spectatorii. Ajuns la deplina maturitate artistica, Claudiu Bleont este un ACTOR TOTAL.

O vie impresie au lasat si tinerii debutanti Vlad Grosu (Mozart) si Raluca Badoiu (Constanze) impresionand prin sinceritate, farmec, spontaneitate si gratie. De aplauze si aprecieri deosebite din partea publicului s-au mai bucurat: Silvia Saftoiu (contesa Orsini-Rosenberg), intr-un rol total diferit de cel al Domnisoarei Cucu din “Steaua fara nume”, Emil Raevski (Iosif al II-lea), Marius Mihaila (von Strack), Sever Iriza (Van Swieten), Lucretia Epuran (Tereza Salieri), Ion Epuran (Leopold Mozart), Mihaela Ariciu (Caterina Cavalieri).

AMADEUS este una din cele mai moderne, mai reusite, mai splendide piese vazute vreodata sau puse in scena la Teatrul Teodor Costescu din Turnu-Severin. Aceasta bijuterie teatrala a regizorului Toma Enache, facuta din iubire pentru Mozart, dupa patru spectacole cu sali arhipline la sediu, a inceput la 15 februarie a.c. turneul sau prin tara, primul oras fiind Ramnicu-Valcea, unde succesul nu s-a lasat asteptat.

Traducere: Beatrice STAICU

Sunet si proiectii video: Mircea MLADIN

Lumini: Nicusor SURDU

Coregrafia: Madalina MECHENICI

Scenografia:Maria DORE

Ilustratia muzicala: Cristian MATEI

Lucretia EPURAN