Pe scena, Spectacole regizate

JANKA – PREMIERA NATIONALA – Maia Morgenstern, o “Janka Festinger” care a ravasit pana la lacrimi publicul sighetean

 

Tipareste

Top of Form

PREMIERA NATIONALA – Maia Morgenstern, o “Janka Festinger” care a ravasit pana la lacrimi publicul sighetean.

Maia Morgenstern a oferit o seara de exceptie iubitorilor de teatru prezenti la spectacolul “Janka”, regizat de Toma Enache si jucat in premiera in 6 mai, pe scena salii “George Enescu” din Sighetu Marmatiei. Povestea tulburatoare a sighetencei Janka Festinger, in interpretarea celebrei actrite Maia Morgenstern, a emotionat pana la lacrimi publicul, mai ales ca in sala se aflau si cei doi fii ai eroinei evreice supravietuitoare a Holocaustului, David si Oscar Speace, ultimul important producator de televiziune, scriitor si regizor american. Dupa cum era de asteptat, spectacolul, interpretarea actritei, regia si muzica au smuls ropote de aplauze. 
Povestea vietii Jankai de dinainte si de dupa Holocaust a fost auzita pentru prima data chiar de la cei doi fii ai eroinei evreice, David si Oscar Speace, in cadrul unui documentar artistic. Originara din Sighetu Marmatiei, Janka Festinger a supravietuit Holocaustului, fiind martora a crimelor si ororilor de la Auschwitz. Povestea dezvaluie ce s-a intamplat cand familia ei a fost distrusa, cand nemtii au ocupat Sighetul, iar procesul de exterminare a evreilor avea sa inceapa.

Momentele cumplite ale deportarii, intregul calvar al Jankai, dar si miracolul prin care aceasta a reusit sa supravietuiasca suferintelor inimaginabile prin care a trecut au fost transpuse pe scena intr-o monodrama semnata de regizorul Toma Enache.
Jocul exceptional al actritei Maia Morgenstern care s-a transpus cu usurinta in toate cele trei ipostaze ale vietii Jankai, de dinainte, din timpul si de dupa Hitler, a emotionat pana la lacrimi pe cei prezenti.

“Cred ca in aceasta seara nu exagerez cu nimic sa spun ca publicul a fost ravasit de interpretarea Maiei Morgenstern in «Janka», o Janka care cred a fost cu noi, aici in locul in care s-a nascut. Am simtit o emotie extrem de puternica si de la cei care au fost in echipa tehnica pe care i-am vazut inlacrimati langa mine. M-am uitat sa nu rateze momentele dar au fost impecabili”, a marturisit regizorul Toma Enache. 

Reticenta la inceput din cauza complexitatii rolului, Maia Morgerstern a ajuns sa indrageasca atat de mult personajul si povestea sa, incat actrita a repetat chiar si de 1 mai, ziua ei de nastere, cand a sarbatorit 50 de ani.

“Prima reactie a fost «nu pot acum, nu am timpul fizic, pentru ca miza e prea mare sa-mi pot permite o fusareala» si domnul Toma Enache m-a imbrancit pur si simplu, m-a imbrancit si m-am indragostit, m-am atasat de acest text, de acest spectacol, de forma asta simpla, directa si fara artificii de a prezenta lucrurile”, a spus actrita Maia Morgenstern.

“Janka” a fost jucata in premiera nationala la Sighetu Marmatiei in cadrul unei saptamani pline de evenimente culturale derulate in municipiu si organizate de Clubul Rotary Sighet.

“Am ales aceasta piesa pur si simplu pentru ca e scrisa de urmasul unei sighetence, Janka Festinger cea care a trecut prin lagar si a carei poveste reala a fost spusa de Maia Morgestern. Merita Sighetul o aducere aminte a acelor ani si a trecutului unei femei care a luptat pentru ea si pentru familia ei”, a declarat presedintele clubului Ioan Maris. 

Dupa cum au marturisit organizatorii, spectacolul urmeaza sa fie prezentat in Baia Mare, Oradea, Bistrita sau chiar Bucuresti si Constant
a

 

Marţi , 15 Mai , 2012

Festin teatral la Sighet

de Gazeta de Maramures

Un spectacol impresionant şi o temă impresionantă. Ororile regimului nazist şi drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu coşmarul lagărelor de concentrare au fost transpuse prin piesa “Janka” scrisă de Oscar Speace şi pusă în scenă de regizorul Toma Enache. Piesa a fost jucată în premieră naţională în cadrul săptămânii rotariene din Sighet.