Bucharest Underground

Bucharest Underground

Bucharest Underground

’’Bucharest Underground’’, castigatoarea celei de-a XI-a editii a Festivalului ‘Prix Marulic’ 2007, la Majestic Bucuresti, 24 Mai 2007 – Radio Romania va invita luni, 28 mai, ora 11: 00, la Hotel Majestic, la avanpremiera piesei de teatru radiofonic ’’Bucharest Underground’’, castigatoarea celei de-a XI-a editii a Festivalului ‘Prix Marulic’ 2007 (sectiunea Teatru Radiofonic), desfasurat in Hvar, Croatia.

‘Prix Marulic’, acest prestigios festival organizat anual de Radio Croatia, in colaborare cu Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU), reuneste productii radiofonice (documentare si piese de teatru) din toata lumea (Canada, Australia, Marea Britanie, Germania, China, Bulgaria, Finlanda, etc.). Castigatoare a Grand Prix Marulic, piesa ‘Bucharest Underground’, produsa de Radio Romania, a intrunit preferintele juriului international.

’’Bucharest Underground’’, dupa Orfeu si Euridice, este o piesa bilingva (romano-engleza), scrisa de Saviana Stanescu si Toma Enache si regizata de Toma Enache, parte a proiectului international de teatru radiofonic “The Works”. In consortiul acestui proiect s-au reunit parteneri din Anglia, Irlanda, Austria si Romania. Premiera radiofonica a piesei va fi prezentata simultan in cele 4 tari partenere. Va prezentam in anexa, aprecierile Presedintelui Juriului, domnul John Teocharis.

Vor fi prezenti, critici de teatru, scriitori si actorii care fac parte din distributia piesei.

«Grand Prix Marulic 2007 pentru Teatru Radiofonic a fost acordat unei piese în care mitul lui Orfeu si a sa Euridice este transpus în agitata viata moderna. Foarte frumos scris, structurat si interpretat, spectacolul Bucharest Underground a reprezentat Radio Romania, autori fiind Saviana Stanescu si Toma Enache, iar regia e semnata de acelasi Toma Enache. Mitul este organic legat de povestea unei tinere care isi paraseste sotul obsedat de bani, in New York, dupa care se pierde in terifianta lume subterana a Bucurestiului, unde incearca sa ii ajute pe cei drogati si fara adapost. Cele doua intrigi paralele, unde mitul, realitatea, opera si suprarealul se intalnesc convingator, de asemenea permit textului sa comenteze anumite stereotipuri românesti si sa surprinda aspecte ale crudei opozitii în care se afla cele doua lumi – una a marilor afaceri, cealata a saraciei extreme.

Mergând spre deznodamânt, Orfeul modern redescopera ceea ce conteaza cu adevarat: sotia sa, dragostea, inocenta.
Textura acestei creatii este o permanenta trecere de la româna la engleza americana, si înapoi la româna, fara a se simti vreun efort, combinata cu parti din “Orfeu în Lumea Subterana“
Juriul a fost unanim în apreciere, atribuindu-i Marele Trofeu.»

John Teocharis – Marea Britanie (presedinte al juriului)
[nggallery id=14]
Sursa: text, foto