O noapte furtunoasa, Toma Enache

NOAPTEA FURTUNOASĂ FAȚĂ’ CU VISUL AMERICAN

[HTML1]

Visele nu se risipesc dar nici nu zboară dacă nu le dai aripi. Câtă dreptate avea Pablo Neruda! În 2005, când „O noapte furtunoasă” avea premiera în București, eu visam lucruri interzise în legătură cu acest spectacol și multe reprezentații. Îl botezasem Don Quijote, cu speranța că va răzbi și că va fi iubit de public. Cineva de sus i-a dat aripi și „Noaptea furtunoasă” a zburat prin toată Romania, apoi prin Ungaria, Spania, Macedonia, Germania, pentru în final, după 100 de reprezentații, să poposească în AMERICA.

Așa s-a întâlnit „Noaptea furtunoasă” cu românii din America și cu fațetele visului american, pentru că dinapoia, dinaintea și dinlăuntrul  fiecărui vis se află un suflet profund românesc. La această întâlnire românul din fiecare s-a trezit, cerându-și dreptul la sensibilitate, la o vibrație profundă pe care un alt timp și un al loc nu o pot schimba.

În ochii lor, ai românilor de acolo –  poate unii dintre ei încercând și o lacrimă de bucurie – „Noaptea furtunoasă” și-a adâncit sensurile, întunericul, hazul și necazul din ea. Prin această întâlnire, am trăit într-un fel mai adânc rostul teatrului, al întâlnirii, al întâlnirii publicului cu actorii, al întâlnirii publicului cu întrebările din ei, al întâlnirii actorilor cu întrebările din ei. Această întâlnire mi-a reconfirmat credința că teatrul este cea mai frumoasă formă de prietenie!

Mulțumiri Ambasadei României din Washington DC și Domnului Ambasador Adrian Vierița, Asociației de Schimburi Culturale Romano-Americane condusă de Elena și John Chester, ASTROM – Asociația  Studenților și Tinerilor Profesioniști Români din Washington DC, coordonată de Bogdan Banu, d-lui Adrian Tudorache, d-nei Jeanina Cizmaru, Institutului Cultural Român din Bucuresti și celor care au fost prezenți la spectacolele din Washington DC și Charlotte.

Mulțumiri  tuturor celor care ne-au găzduit, celor care ne-au sprijinit și au contribuit la promovarea și desfășurarea evenimentului, prietenilor pe care teatrul ni i-a adus aproape – Gabi, Laura, Marius, Eni, Carmen, Micandra, Gabi, Corina și mulți alții.  Mulțumiri celor care au venit din alte orașe pentru a vedea acest spectacol și celor care și-au marturisit impresiile despre el pe blogul meu.

Închei amintindu-vă un citat din Seneca: „Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu contează cât de mult a ținut, ci cum s-a desfășurat.”

Cu prietenie, TOMA ENACHE

Comentarii

4 Responses to “NOAPTEA FURTUNOASĂ FAȚĂ’ CU VISUL AMERICAN”

 1. GEORGE MINGA says:

  Am vazut si noi reprezentatia din Washinton DC. Am venit tocmai din Pensylnaia special pentru acest eveniment si efortul a meritat din plin. Suntem de peste 20 de ani in SUA si putem spune ca radacinile noastre romanesti au vibrat la ambele spectacole (O noapte furtunoasa si documentarul despre Toma Caragiu). Speram sa mai avem ocazia sa vedem in SUA {New York sau Pennsylvania} asemenea reprezentatii ingenios regizate si pline de emotie.
  Mia placut foarte mult INTERACTIA CU PUBLICUL
  Bravoo TOMA si TOATA TRUPAaaaaaaaa…..

  Multumim Domnuli Ambasador pentru receptie >>>>

 2. MIOARA M says:

  A fost un privilegiu sa vedem reprezentatia cu O noapte furtunoasa din Washinton DC. Am ras, am plans, ne-am emotionat, ne-am amintit de casa si am savurat umorul fin al lui Caragiale. Va multumim ca v-ati gandit la noi si ca ati batut atata drum sa ne dovediti inca o data ca teatrul romanesc are o valoare incontestabila. Felicitari actorilor si regizorului. Va mai asteptam .

  Multumim Domnei Elena Caragiu pentru efortul si perseverenta pe care a depuso pentru aceasta trupa !!

 3. George M says:

  Nu am crezut niciodata ca un spectacol de teatru o sa ma impresioneze asa de mult si o sa trezeasca in mine reactii atat de contradictorii, de la hohote de ras, la lacrimi de emotie. Felicitari intregii echipe. Speram sa veniti si in New York, unde atat de multi romani, avizi de spectacole romanesti de calitate, va asteapta cu bratele deschise.
  Bravo TOMA ENACHE si TRUPA

  Veniti cat de curind !!!! Pleaseeeee

 4. Bogdan & Cristina Capp says:

  „O noapte furtunoasă” cu românii si aromanii din America, interactiv si… super trupa de la Teatrul National in regia lui Toma Enache…a-o-suta-cincea ”reprezentati-une”,… punere in scena deosebita si teribila regie …Toma , felicitari!!! …sa te tina Bunul Dumnezeu !…si sa vi si la NYCity …sa-ti traiasca micutul Antonio cel nou nascut … sa fie sanatos si …voios.Doamne ajuta !,sa ne revedem cat de curand . Bogdan & Cristina

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!