O noapte furtunoasa

Seara de teatru la Washington DC – “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale

Sambata, 15 mai 2010, in prezenta domnului Ambasador Adrian Vierita, sala se spectacole a Bell Multicultural High School din Washington DC, a gazduit un eveniment romanesc de exceptie, celebra piesa a lui I.L. Caragiale, “O noapte furtunoasa”, fiind prezentata publicului intr-o viziune moderna, apartinand regizorului Toma Enache.

Un numar impresionant de romani (peste 300), rezidenti in zona metropolitana a capitalei americane, au venit la intalnirea cu actorii Teatrului National din Bucuresti, Teatrului Nottara si Teatrului de Stat din Focsani. Piesa a beneficiat de o distributie de exceptie, rolurile fiind interpretate de:

Claudiu Bleont – Rica Venturiano
Sorin Francu  – Jupan Dumitrache
Maria Teslaru – Veta
Ioan Haiduc – Nae Ipingescu
Dina Pocea –Zita
Marcelo Cobzariu – Chiriac si
Daniel Nitoi – Spiridon

Cele doua reprezentatii din America de Nord – Charlotte, North Carolina si Washington DC, au constituit un real succes pentru piesa ajunsa la reprezentatia cu numarul 104, dupa ce, in prealabil, cucerise publicul din Romania, Spania, Germania, Macedonia si Ungaria. Debutul pe continentul Nord American a avut loc cu cateva zile in urma, la Charlotte, Carolina de Nord. Sambata seara, la Washington, publicul si inaltii oficiali prezenti, au apreciat interpretarea de exceptie a actorilor si viziunea neobisnuita a regizorului, care a reusit sa ne surprinda, desi era vorba despre o piesa de referinta a teatrului romanesc, arhi -cunoscuta. Publicul a aplaudat si a ovationat minute in sir dupa caderea cortinei, apreciind prestatia de exceptie a actorilor. A urmat o sedinta foto cu actorii, autografe si discutii amicale.

Intr-o atmosfera destinsa si prietenoasa, actorii, publicul si organizatorii, au petrecut o seara romaneasca de exceptie, datorata initiativei doamnei Elena Caragiu si a Societatii Romane de Schimburi Culturale din Charlotte, Carolina de Nord. Doamna Caragiu vazuse piesa la Berlin si pentru ca i-a placut foarte mult, a decis sa o aduca in fata publicului romanesc din America.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul ASTROM – Asociatia Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani, al Institutului Cultural Roman si al Ambasadei Romaniei la Washington. Un rol deosebit a revenit romanilor din zona, care au contribuit la creerea unei atmosfere calde, familiale si au oferit un sejur placut invitatilor, dovedind ca au purtat cu ei peste ocean si sufletele tricolore si ospitalitatea traditionala romaneasca. Domnul Sorin Francu, directorul Teatrului din Focsani, ne-a spus ca intentioneaza sa se intoarca la toamna in America, cu spectacolul “Mobila si durere” si ca va aduce cu dumnealui o mare doamnaa scenei romanesti – Tamara Buciuceanu – Botez.

Regizorul Toma Enache ne-a prezentat pe 15 mai la Washington DC, un Caragiale contemporan, neasteptat de modern, dar a pastrat, totusi, izul balcanic al piesei. Aroman de origine, regizorul Toma Enache a plasat actiunea intr-o familie de machedoni.

Claudiu Bleont spunea, in scurta prezentare pe care a facut-o piesei, ca Toma Enache a ales aceasta varianta regizorala, tinand cont de faptul ca si Caragiale, dupa spusele multora, ar fi fost aroman. Regizorul a reusit performanta de a-l aduce pe Caragiale in zona teatrului modern si rafinat, in care, din cauza limitarii de viziune a celor care-au pus in scena piesa anterior, Caragiale s-a aflat foarte rar.

Spectacolul interactiv, cu improvizatii si gaguri adaptate reactiilor publicului, cu actori care juacau si pe scena si in sala, au creeat premizele unui dialog permanent intre spectatori si actori, in limba romana, engleza sau germana. Actiunea piesei a fost insotita de o proiectie in limba engleza.

Varianta regizorala a lui Toma Enache abunda in solutii inedite, nascute dintr-o imaginatie debordanta. Solutiile regizorale alese schimba ritmul piesei, dau tonus si dezinvoltura dramei clasice, transformand-o, pe alocuri, intr-o comedie spumoasa. Datorita acestei cadente pline de verva si dezinvoltura, precum si a prestatiei de exceptie a actorilor, cele doua ore de spectacol au trecut uimitor de repede, fascinante si incarcate de buna dispozitie.

“ In fond, ce isi dorea Caragiale sa vada in munca cu actorii: crearea unei expresivitati firesti in jocul scenic prin simplificarea lui. Ii placea mai mult “cum” se joaca decat “ce”
se joaca. Intr-adevar, s-a spus ca in opera lui Caragiale nu regizorii reinventeaza lucruri noi, ci ca opera lui isi dezvaluie mereu noutatea fata de contemporani. Asa mi s-a aratat “noaptea furtunoasa” in straie aromanesti, fluierandu-si oful si cu “sarica balcanica”, rasturnata in zilele noastre.

Cred ca in acest spectacol se topesc in mod placut energiile caragialesti cu cele ale regizorului, ale actorului, ale scenografului, insa bucuria impartasirii acestor energii revine, desigur, numai actorilor. Si poti sa le spui din toata inima un “barvos absolut”.

Le multumesc actorilor si colaboratorilor care au trudit la zamislirea acestui spectacol, al acestui copil, pe care mi-as permite sa-l botez Don Quijote, cu speranta ca va fi la fel de razbatator si iubit de public, ca si personajul lui Cervantes. Pentru asta nu trebuie decat sa lupte cu indiferenta ce ne inconjoara.

Inchei optimist, cu urarea lui Nenea Iancu: “ Sa fiti veseli si sanatosi!” / “S-hit hariosi si sanatosi!” a declarat regizorul Toma Enache pe Coasta de Est a Americii.
Simona Botezan
Washington DC

Articol original: http://www.clipa.com/a1442-Seara-de-teatru-la-Washington-DC-O-noapte-furtunoasa-de-I-L-Caragiale.aspx

Comentarii

One Response to “Seara de teatru la Washington DC – “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale”

  1. laura lungu says:

    Pieasa a avut intr-adevar un real succes la Charlotte, NC si speram sa va revedem cat de curand in SUA! Poate de data asta cu piesa “Mincinosul”?

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!