Articole, Film, NU SUNT FAIMOS DAR SUNT AROMAN

PREMIERA – Regizorul Toma Enache le-a prezentat baimarenilor primul film realizat in limba aromana

PREMIERA – Regizorul Toma Enache le-a prezentat baimarenilor primul film realizat in limba aromana (VIDEO)

12:05:31 17 februarie 2014  | autor:  Tania Purcaru
Toma EnacheVezi VIDEO
Vezi
VIDEO
Seara de gala la Teatrul Municipal, la premiera filmului “Nu sunt faimos, dar sunt aroman”. Zeci de baimareni au fost prezenti duminica, 16 februarie, la evenimentul organizat de Rotaract Baia Mare. La premiera din Baia Mare a fost prezent regizorul Toma Enache, dar si a altor actori, protagonisti ai povestii lui Toni Caramusat.
Vizibil emotionat si atent la reactiile spectatorilor, Toma Enache a marturisit ca Baia Mare si Maramuresul ii sunt locuri dragi, unde vine mereu cu drag pentru a-si promova realizarile cinematografice.

„Sunt extrem de onorat ca ma aflu aici, in aceasta seara. Se pare ca este o traditie, cam in aceeasi perioada am fost anul trecut cu «Erotopoetica», acum doi ani cu «Ianca», am trecut pe aici cu aproape toate spectacolele pe care le-am facut”, a spus, pe scena Teatrului Municipal, Toma Enache.

„Nu sunt faimos, dar sunt aroman” spune povestea lui Toni Caramusat, filmul fiind o drama romantica. Pelicula descrie calatoria unui regizor, ajuns faimos in America, in cautarea adevarului absolut despre originea neamului sau. Legenda spune ca acest adevar, intruchipat intr-o jumatate de harta, este purtat de Armanamea, ultima descendenta din neamul aromanilor. 

Spectatori Teatrul Municipal

„Un regizor, Toni Caramusat, care ajunge faimos, datorita premiului pe care il ia cu filmul «Doisprezece adevaruri incontestabile despre aromani si limba lor», pleaca sa isi promoveze filmul in tarile din Balcani, unde traiesc aromanii si, in acelasi timp, sa o caute la Armanamea, cea care, conform mitului, poarta jumatatea de adevar pe care el o cauta, jumatatea de harta care, odata gasita, ar aduce la iveala cel de-al 13 adevar incontestabil despre aromani si limba lor”, a povestit Toma Enache.

Regizorul, care este totodata si actorul care il intruchipeaza pe Toni Caramusat, a marturisit ca povestea aceasta l-a „bantuit” aproape 10 ani, pana sa ajunga pe marile ecrane.

M-am gandit si m-am framantat vreo 10 ani de zile cum sa fac o poveste care sa ajunga la sufletul spectatorului. Asta e tot ce mi-am propus, sa spun o poveste pe care sa o spuna spectatorii, sa vibreze la ea si sa se recunoasca in film”, a declarat Toma Enache.

Filmul a fost foarte bine primit de catre publicul baimarean, care a apreciat atat povestea lui Caramusat, cat si farmecul limbii aromane. „Mi-a placut foarte mult modul in care s-a expus ideea esentei limbii si a unui popor, modul in care trebuie sa intelegem aspectul nationalitatii si sa privim dincolo de anumite etici, pentru a reusi sa perseveram si sa mentinem vie flacara unui popor”, a marturisit o tanara spectatoare, Evelyne Cusner.

„Un film foarte interesant si, dupa parerea mea, cu o semnificatie simbolica deosebita, intr-un fel fiind o parabola a iubirii. Mai mult decat atat, filmul se poate citi si intr-o alta grila, un imn pentru limba aromana si pentru cultura armaneasca”, a declarat un alt spectator impresionat de mesajul peliculei, Stefan Maris.

Premiera filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aroman” a avut si un scop caritabil, banii stransi din incasari urmand sa fie folositi pentru reabilitarea si renovarea Teatrului de Vara din Baia Mare.

A fost un lucru absolut exceptional, pentru noi, care ne aflam la cel de-al doilea proiect pentru reabilitarea Teatrului de Vara. Initiativa de a-l aduce aici pe Toma Enache ne-a apartinut, iar regizorul a primit-o cu drag. Ne bucuram ca a fost aici si ca ne ajuta pentru cultura baimareana si speram la cat mai multe evenimente impreuna cu el”, a declarat presedintele Rotaract Baia Mare, Irina Lesiu.

 

 

http://www.emaramures.ro/Stiri/94003/PREMIERA-Regizorul-Toma-Enache-le-a-prezentat-baimarenilor-primul-film-realizat-in-limba-aromana-VIDEO

Comentarii

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!